U trendu

Ukidaju termine „otac“ i „majka“ u službenim formularima

Kanada je odlučila termine „otac“ i „majka“ zameni terminom „roditelji“ u službenim formularima, a ima nameru i da iz službene korespondencije izbaci upotrebu termina „gospodin“ ili „gospođa“, osim ako to osoba sama ne zatraži.

– Kanadska vlada je odlučila da u sve svoje obrasce stavi neutralan rod – rekao je Matjeru Filion, predstavnik za medije ministarstva porodice. Ta odluka doneta je jer dosadašnji formulari „nisu prilagođeni današnjim prilikama“, objasnio je Filion.

Čitav slučaj počeo je u januaru kada je homoseksualni par u Novoj Škotskoj želeo da izvadi potvrdu socijalnog osiguranja za njihovo dete za koju je trebalo da se odredi ko je otac, a ko majka, rekao je predstavnik za medije. Odsad će se tražiti samo imena roditelja.

Kada se radi o pisanoj korespondenciji, kanadska vlada neće više počinjati dopise s „Gospodine“ ili „Gospođo“.

–  Više nema roda, pisma se jednostavno šalju na ime osobe- rekao je Filion. U telefonskim razgovorima, službenici državnih institucija moraće razgovor početi pitanjem kako osoba želi da joj se obraćaju, objasnio je predstavnik ministarstva.

Ove mere deo su politike liberalne vlade premijera Džastina Trudoa kojoj je jedan od prioriteta borba za jednakost polova na državnom i na međunarodnom nivou.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (7)