U trendu

Ukoliko padne, Kurc bi bio kancelar sa najkraćim mandatom

BEČ – Ukoliko austrijski parlament danas izglasa nepoverenje prelaznoj vladi kancelara Sebastijana Kurca ovaj mladi političar bio bi kancelar sa najkraćim mandatom.

Kurc bi ušao u istorijske anale kao kancelar koji je najkraće bio na funkciji, jer bi na današnji dan bio tačno 525 dana na mestu šefa vlade, krać čak i od Kristijana Kerna koji trenutno drži rekord sa 580 dana.

Takođe i novi ministri u prelaznoj vladi bili bi upamćeni kao ministri sa najkraćem vremenom provedenom u vlasti u posleratnoj istoriji Austrije.

Ministri Ekart Rac, Valter Peltner, Johan Luif, i Valeri Hakle proveli su, uključujući i današnji dan, svega pet dana na funkciji.

Očekuje se da će predsednik Austrije Aleksander van der Belen, ako se izglasa nepoverenje vladi, zamoliti aktuelni kabinet da ostane na dužnosti par dana, dok ne da mandat za formiranje nove vlade nekom drugom.

Ukoliko bi se obistinio ovakav scenario, oni bi nadmašili bivšeg ministar pravde Mihael Kriger koji je na čelu svog resora proveo svega 25 dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.