U trendu

UKR: Ruske snage polako napreduju ka centru Severodonjecka

KIJEV – Guverner ukrajinske Luganske oblasti Serhij Gajdaj izjavio je danas da ruske trupe polako napreduju ka centru Severodonjecka.

On je za ukrajinsku državnu televiziju rekao da ukrajinske snage koje brane Severodonjeck nisu u opasnosti da budu opkoljene, pošto mogu da se povuku u Lisičansk, na suprotnu obalu reke, preneo je Rojters.

Trećina Severodonjecka pod kontrolom je ruskih snaga, izjavio je, u međuvremenu, lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik u intervjuu za rusku novinsku agenciju Tas s.

„Možemo da saopštimo da je trećina grada već pod našom kontrolom“, tvrdi Pasečnik.

Kako je naveo, trenutno se borbe vode u urbanom području te je napredovanje sporije nego što žele, ali da im je namera da pre svega sačuvaju gradsku infrastrukturu.

S druge strane, kako kaže, ukrajinske snage ima suprotne ciljeve, „tako da je njihova taktika da se skrivaju iza civila, što aktivno rade u Severdonjecku od početka vojne operacije“.

Lider LNR-a je rekao da je glavni cilj proruskih snaga oslobođenje Severodonjecka i Lisičanska, gde je napredovanje teže zbog, kako navodi Tas s, više obruča ukrajinske odbrane i nekoliko hemijskih postrojenja na tom području.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar