U trendu

Ukrajina kritikovala rusko predsedavanje Savetom bezbednosti UN

KIJEV/MOSKVA – ŠEF KANCELARIJE PREDSEDNIKA UKRAJINE Andrij Jermak saopštio je da rusko predsedavanje Savetom bezbednosti UN, koje počinje danas, ne predstavlja samo, po njegovim rečima, „sramotu“, već i simboličan udarac za sistem međunarodnih odnosa.

Jermak je na Tviteru kritikovao i Iran koji prema tvrdnjama Kijeva i njegovih saveznika snabdeva Rusiju oružjem koje se koristi protiv ukrajinskih ciljeva, prenosi Rojters.

„Na datum kada jedna teroristička država- Iran- slavi državni praznik, druga teroristička država -Rusija – započinje predsedavanje Savetom bezbednosti UN. To mnogo govori“, napisao je Jermak.

Rusija danas preuzima predsedavanje Savetom bezbednosti UN, koje se menja svakog meseca, i namerava, prema rečima Kremlja, da „iskoristi sva prava“ koja proističu iz te funkcije.

UKRAJINSKI PREDSEDNIK Volodimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o situaciji na frontu i odbrambenoj saradnji dve zemlje.
„U jednosatnom razgovoru sa Emanuelom Makronom, detaljno i efikasno smo razgovarali o odbrambenoj saradnji Ukrajine i Francuske. Detaljno sam ga informisao o situaciji na frontu“, napisao je Zelenski na Telegramu.

UKRAJINSKI PREDSEDNIK Volodimir Zelenski uveo je sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija, navodi se u ukazu koji je danas objavljen na sajtu predsednika.
Kako se navodi, desetogodišnje sankcije uključuju zamrzavanje imovine, zabranu trgovine i ukidanje licenci, preneo je TAS S.

SLUŽBA BEZBEDNOSTI UKRAJINE (SBU) potvrdila je danas da je starešini Kijevsko-pečerske lavre mitropolitu Pavelu predata optužnica, navodeći da se on tereti za izazivanje verske mržnje i pravdanje ruskih akcija u Ukrajini.

Kako se navodi u dokumentu, mitropolit je više puta uvredio verska osećanja Ukrajinaca, imao je neprijateljski odnos prema njima i negirao i opravdavao agresiju Ruske Federacije, saopštila je SBU na Telegramu, kako prenosi RIA Novosti.

Starešina Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavel, prethodno je danas rekao da mu je određen kućni pritvor.

On je naveo da mu je ranije danas uručen dokument u kojem ga ukrajinske vlasti sumnjiče za „saradnju sa Rusijom“ i „raspirivanje međuverske mržnje“.

REAKCIJA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE na progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) je minimalna i nedovoljna, izjavio je šef Sinodalnog odeljenja za odnose crkve sa društvom i medijima Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda.
„O ukrajinskoj vladi ćutimo, ona je uzrok onoga što se dešava. Ali reakcija svetske zajednice koja bi mogla da utiče na to je minimalna i potpuno neprikladna onome što se dešava“, rekao je Legojda u emisiji „Crkva i mi“ na TV kanalu Rusija 24.
Ranije je objavljeno da je mitropolit Pavel, iguman Kijevsko-pečerske lavre, optužen za izazivanje međureligijske mržnje zbog kritika raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU ) stigao na saslušanje u Ševčenkovski okružni sud u Kijevu.

U RUSKOM GRANATIRANJU u Donjecku poginule su dve osobe, uključujući bebu, rekao je danas regionalni lider za Si-En-En (CNN).
Dve osobe, uključujući petomesečnu bebu, poginule su u gradu Avdejevka u ruskom granatiranju tokom noći i jutros, rekao je regionalni lider Pavlo Kirilenko.
On je izjavio i da je jedan civil ranjen u gradu Družkivka u Donjecku, a da su u granatiranju oštećene dve stambene zgrade, škola i banka.

UKRAJINSKE TRUPE ispalile su danas 10 raketa na Jasinovatu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštila je misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima.

RUSKE TRUPE uništile su ukrajinsko skladište municije u oblasti Harkova, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.
„Skladište municije 127. brigade teritorijalne odbrane uništeno je u blizini naselja Izbitskoje u Harkovskoj oblasti“, ​​navodi se u izveštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.