U trendu

Ukrajina najavila demarš Hrvatskoj zbog izjava Milanovića

ZAGREB – Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zahteva javno opovrgavanje, kako navode, uvredljivih izjava Pedsednika Hrvatske i njihovo neponavljanje ubuduće, a ambasador Ukrajine u Zagrebu najavljeno je, Hrvatskoj će uručiti odgovarajući demarš, saopštila je danas Ambasada Ukrajine u Zagrebu.

Navodi se da je u ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova bila pozvana ambasadorka Hrvatske Anica Đamić, kojoj je, kako se navodi, prenesen stav o rezolutnoj neprihvatljivosti izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića upućenih na adresu ukrajinske države.

„Ukrajina visoko ceni prijateljske i partnerske odnose s Hrvatskom, koji se uspešno razvijaju između vlada dveju zemalja i računa na kontinuiranu podršku Republike Hrvatske, posebno na putu evropskih i evroatlantskih integracija naše zemlje“, stoji u reakciji ukrajinske Ambasade.

Naglašeno je da Milanovićeve izjave o događajima „Revolucije Dostojanstva vređaju sećanja Ukrajinaca i inostranih državljana koji su dali svoje živote za evropsku budućnost Ukrajine“.

„Izraženo je duboko razočaranje izjavom hrvatskog Predsednika o članstvu Ukrajine u NATO-u i neprimerenoj pomoći našoj zemlji u vreme ruske agresije“, stoji u saopštenju.

Naglašeno je da je to spomenuto u naročitoj kontradiktornosti s opšteljudkim vrednostima, s obzirom na, kako se navodi, gorko ratno iskustvo hrvatskog naroda.

„Hrvatski predsednik iskazao je prezir i nezahvalnost za pomoć koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj u njenoj borbi za nezavisnost, kao i u borbi protiv razornih požara prošle godine. Istovremeno, uvereni smo da je ta nezahvalnost njegova lična i da se ne proteže na hrvatski narod s kojim nas spaja prijateljstvo i međusobno poštovanje“, navodi se i dodaje:

„Izjave Zorana Milanovića retransliraju ruske propagandne narative, ne odgovaraju doslednom službenom stavu Hrvatske u podršci suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine, nanose štetu bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU-a i NATO-a suočenih s aktuelnim bezbednosnim pretnjama“, prenela je zagrebačka N1 tv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.