najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ukrajina obeležava 25 godina nezavisnosti

Ukrajina danas proslavlja Dan nezavisnosti uz veliku vojnu paradu u Kijevu, uprkos sukobima sa ruskim separatistima na istoku zemlje.

Hiljade Ukrajinaca, većina u narodnim nošnjama, prati defile povodom 25 godina nezavisnosti koji je počeo u 10.00, po lokalnom vremenu, intoniranjem ukrajinske himne.

U paradi učestvuje oko 4.000 vojnika, pripadnika Nacionalne garde, Policije i Granične službe.

Prvi put ove godine u defileu su pripadnici specijalnih jedinica i rezervista, a za razliku od prethodne godine, ove godine će se videti i teško naoružanje.

Nakon vojne parade, centralnom ulicom Kijevua će proći “Marš nepobedjenih” u kojem će učestvovati dobrovoljci iz sukobu sa istoka Ukrajine, lekari, borci i rodjaci poginulih.

Pored tenzija zbog Krima, Rusija i Ukrajina se spore oko istoka Ukrajine gde se vode sukobi ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika koji, kako tvrdi Kijev, imaju podršku Rusije koja to poriče.

Sukobi na istoku Ukrajine pojačali su se uprkos primirju postignutom prošle godine. Više od 9.500 ljudi je poginulo od početka sukoba 2014. godine.

Ukrajinski parlament usvojio je 24. avgusta 1991. akt kojim je proglasio nezavisnost od Sovjetskog Saveza, samo nekoliko dana pošto je propao državni udar komunista protiv tadašnjeg reformističkog sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova.

Istog dana Parlament u Kijevu je pozvao na referendum podrške Deklaraciji nezavisnosti, na kojem je 1. decembra 1991, više od 90 odsto Ukrajinaca podržalo tu deklaraciju.

Ubrzo je ukrajinska nezavisnost priznata u svetu, a 24. avgust se od 1992. slavi kao Dan državne nezavisnosti.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike