U trendu

Ukrajina očekuje da Kina iskoristi uticaj na Rusiju da okonča rat

KIJEV – Ukrajina očekuje da Kina iskoristi svoj uticaj na Rusiju da okonča rat, izjavio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

„Ukrajina pomno prati posetu kineskog predsednika Rusiji“, rekao je Nikolenko u izjavi Rojtersu, ubrzo nakon što je predsednik Kine Si Đinping stigao u Moskvu gde će razgovarati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Nikolenko je istakao da Ukrajina očekuje „da će Peking iskoristiti svoj uticaj na Moskvu da stavi tačku na agresivni rat protiv Ukrajine“.

Očekuje se da će Si istaći ulogu Pekinga kao potencijalnog mirotvorca u sukobu nakon objavljivanja plana u 12 tačaka, navela je agencija.

Kijev navodi da svi mirovni potezi moraju uključivati potpuno povlačenje ruskih trupa i poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

„Spremni smo da se uključimo u bliži dijalog sa Kinom kako bi se obnovio mir u Ukrajini u skladu sa principima sadržanim u Povelji UN i najnovijoj rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o ovom pitanju“, rekao je Nikolenko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.