U trendu

Ukrajina oduzela državljanstvo Mihailu Sakašviliju

Predsednik Ukrajine poništio je državljanstvo bivšem predsedniku Gruzije Mihailu Sakašviliju koji se nastanio u Ukrajini i postao lider jednog od njenih najkorumpiranijih regiona i zatim dao ostavku, objavila je danas ukrajinska služba za migracije.

Potez predsednika Ukrajine Petra Porošenka usledio je pošto je Ukrajina primila neobjavljena dokumenta od Gruzije, navela je služba.

Sakašvili je ostao bez gruzijskog državljanstva 2015, nakon što je imenovan za guvernera regiona Odesa u Ukrajini.

Gruzija traži izručenje bivšeg predsednika kako bi se suočio za optužbama za nasilno širenje protesta i napad na privatnu televiziju.

Sakašvilija, reformistu koji je došao na vlast posle Ružičaste revolucije 2003, imenovao je za guvernera Odese predsednik Ukrajine Petro Porošenko. On je dao ostavku prošle godine, žaleći se na zvaničnu opstrukciju antikoruptivnih mera.

Sakašvili se trenutno nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je član Porošenkovog bloka u parlamentu Sergej Leščenko.

„Sakašvili će biti primoran da traži utočište u Americi i da zaboravi na američku politiku“, rekao je Leščenko.

Politički analitičar Vladimir Fesenko rekao je da je ovim potezom Porošenko pokazao da je bio pod pritiskom Gruzije, kao i moćnih političkih snaga u Ukrajini.

„U bori protiv korupcije Sakašvili je stvorio previše neprijatelja medju vladajućom ukrajinskom elitom“, rekao je Fesenko.

Sakašvili se sukobio sa ukrajinskim ministrom unutrašnjih poslova Arsenom Avakovim koga je optušio za osnivanje privatne milicije koruptivnim sredstvima. Zbog tih optužbi Avakov je Sakašvilija polio čašom vode, navodi Asošiejted pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.