U trendu

Ukrajina: U istrazi mogucih ruskih zlocina pomazu Francuzi

KIJEV – Stručnjaci za oružje iz Francuske pomažu svojim ukrajinskim kolegama u prikupljanju dokaza o mogućim ruskim ratnim zločinima u severnom regionu Černihiva, saopšteno je iz Državnog tužilaštva Ukrajine, prenosi Rojters.

Stručnjaci francuske Žandarmerije, uključujući one za modeliranje dronova, balistiku i oružje za masovno uništenje, prikupljaju dokaze na mestima razaranja od ruskog granatiranja, saopštila je na svom Fejsbuk nalogu Državni javni tužilac Irina Venediktova.

Oni su zamenili grupu žandarmerijskih forenzičara koji su stigli sredinom aprila da pomognu da se utvrdi šta se dogodilo u Buči, u blizini Kijeva, gde je izvršena likvidacija mnogobrojnih civila, navodi Rojters.

„Uskoro će biti dva meseca otkako su francuski stručnjaci sa nama, na terenu.Oni rade u Černihivskoj oblasti i sprovode istragu na lokacijama uništenim granatiranjem. Ovi ratni zločini moraju biti kažnjeni, a mi smo spremni da zajedno učinimo sve da to sprovedemo“, napisala je Venediktova.

Ova oblast je bila često granatirana otkako je Rusija izvršila invaziju 24. februara, a Ukrajina takođe istražuje potencijalne ratne zločine ruskih vojnika u Černihivu tokom okupacije u martu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.