Ukrajina zabranila Rusima glasanje za ruske izbore na njenoj teritoriji

Ukrajinske vlasti upozorile su danas da će zabraniti ruskim biračima pristup konzulatima njihove zemlje u Ukrajini da glasaju u nedelju za ruske predsedničke izbore.

Ta odluka je doneta zbog „ilegalnog održavanja“ ruskih predsedničkih izbora na Krimu koji je Moskva pripojila pre četiri godine.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov napisao je na svojoj Fejsbuk stranici da policija koja čuva ruska predstavništva u Ukrajini – u Kijevu, Harkovu, Odesi i Lavovu – neće dozvoliti ruskim državljanima da udju u te zgrade da glasaju.

„Konstatujući ruski hibridni i agresivni rat protiv Ukrajine, ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova ocenilo je kao nemoguće održavanje izbora koji krše ukrajinske zakone na ukrajinskoj teritoriji“, rekao je Avakov. 

Ruski predsednički izbori održavaju se u nedelju, tačno godinu dana od kada je Rusija ratifikovala pripajanje Krima 18. marta 2014. godine. Izvesno je da će na izborima ponovo biti izabran aktuelni predsednik Vladimir Putin, u nedostatku prave opozicije. 

On bi tako osvojio četvrti mandat prema kome bi bio na vlasti do 2024. godine posle trećeg mandata obeleženog ukrajinskom krizom. Zbog uloge u Ukrajinskoj krizi Rusiji su Evropa i Amerika uvele sankcije upravo zbog pripajanja Krima.

Moskvu takodje Kijev i Zapad optužuju da vojno podržava separatističku pobunu na istoku Ukrajine, što Kremlj demantuje.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike