U trendu

Ukrajini sutra bira predsednika – Zelinski ili Porešenko

KIJEV – U Ukrajini će sutra biti održan drugi krug predsedničkih izbora u kojem će glasači birati između aktuelnog šefa države Petro Porošenka i njegovog protivkandidata, komičara Volodimira Zelenskog, koji po anketama javnog mnjenja ima prednost.

U prvom krugu izbora 41. godišnji Zelenski osvojio je 30 odsto glasova, dok je Porošenko (53) zadobio poverenje samo 16 odsto birača.

Porošenko, koji po predizbornim anketama prilično zaostaje za Zelenskim, svog protivnika je na sinoćnoj debati optužio za nedostatak političkog iskustva koje je, kako smatra, neophodno da bi održalo Ukrajinu na njenom prozapadnom kursu i sprečilo Rusiju da je privuče nazad „u svoju orbitu“, prenosi AP.

Zelenski, koji je popularnost stekao tumačeći lik predsednika koji se bori protiv korupcije u popularnoj TV seriji, na provokacije je odgovorio nazvavši predsednika „vukom u ovčijoj koži“ i optuživši ga za endemsku korupciju u zemlji.

On je insistirao na tome da će nastaviti sa integracijom Ukrajine ka Zapadu.
Debatu je u najvećoj sportskoj areni u Kijevu pratilo nekoliko desetina hiljada gledalaca, glasno navijajući za svoje kandidate.

„On bi bio slab šef države koji ne bi mogao da se suprotstavi Putinu“, rekao je Porošenko i dodao: „Glumac ne može voditi rat protiv Rusije“.

Zelenski je uzvratio optužbama da Porošenko održava kanale sa Kremljom i nastavlja da prodaje svoje slatkiše u Rusiji, uprkos žestokom sukobu između dve susedne zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar