U trendu

Ukrajinske snage i pobunjenici se optuÅžuju za razmenu vatre

KADIVKA – Ukrajinske snage i proruski pobunjenici razmenili su danas optuÅžbe za međusobnu pucnjavu duÅž linije prekida vatre u istočnoj Ukrajini.

Detalji incidenata nisu mogli biti nezavisno potvrđeni, a prvi izveÅĄtaji sugeriÅĄu da su incidenti bili sličnih razmera kao i raniji tokom osmogodiÅĄnjeg sukoba, navodi agencija Rojters.

Proruske snage su jutros optuÅžile ukrajinske vladine snage da su četiri puta u protekla 24 časa otvorile vatru na njihovu teritoriju, dok je Ukrajina optuÅžila pobunjenike da su ispalili granate, od kojih su neke navodno pogodile zgradu obdaniÅĄta.

SamoproglaÅĄena Luganska Narodna Republika (LNR) je saopÅĄtila da su ukrajinske snage upotrebile minobacače, granate i pucale iz mitraljeza u četiri odvojena incidenta.

“OruÅžane snage Ukrajine grubo su prekrÅĄile reÅžim prekida vatre, koristeći teÅĄko naoruÅžanje, koje bi, prema sporazumima iz Minska, trebalo da bude povučeeno”, navodi se u saopÅĄtenju snaga LNR-a.

Nakon toga se oglasila ukrajinska vojska, koja je saopÅĄtila da su proruske snage granatirale selo Stanica Lugansk, i da je kao posledica upotrebe teÅĄkog artiljerijskog naoruÅžanja pogođena zgrada obdaniÅĄsta.

“Prema preliminarnim podacima, dvoje lica je doÅživelo ÅĄok usled eksplozije granata”, saopÅĄtile su ukrajinske snage.

Rojtersov fotograf u gradu Kadivka u oblasti Lugansk, koja je pod kontrolom pobunjenika, kaŞe da je čuo zvuk artiljerijske vatre iz pravca linije kontakta, ali nije bio u stanju da odmah iznese detalje incidenta.

Jedan diplomatski izvor je izjavio da je dugogodiÅĄnja posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, tokom ranih jutarnjih časova registrovala viÅĄe incidenata granatiranja duÅž linije kontakta.

Zvanični Kijev i njegovi zapadni saveznici su poslednjih nedelja viÅĄe puta ponavljali da veruju da bi Moskva mogla da iskoristi neki incident na istoku Ukrajine kao opravdanje za invaziju, dok je Rusija, s druge strane, optuÅžila Kijev da pokuÅĄava da izazove eskalaciju kako bi silom povratio tu teritoriju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.