U trendu

Ukrajinske snage i pobunjenici se optužuju za razmenu vatre

KADIVKA – Ukrajinske snage i proruski pobunjenici razmenili su danas optužbe za međusobnu pucnjavu duž linije prekida vatre u istočnoj Ukrajini.

Detalji incidenata nisu mogli biti nezavisno potvrđeni, a prvi izveštaji sugerišu da su incidenti bili sličnih razmera kao i raniji tokom osmogodišnjeg sukoba, navodi agencija Rojters.

Proruske snage su jutros optužile ukrajinske vladine snage da su četiri puta u protekla 24 časa otvorile vatru na njihovu teritoriju, dok je Ukrajina optužila pobunjenike da su ispalili granate, od kojih su neke navodno pogodile zgradu obdaništa.

Samoproglašena Luganska Narodna Republika (LNR) je saopštila da su ukrajinske snage upotrebile minobacače, granate i pucale iz mitraljeza u četiri odvojena incidenta.

“Oružane snage Ukrajine grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći teško naoružanje, koje bi, prema sporazumima iz Minska, trebalo da bude povučeeno”, navodi se u saopštenju snaga LNR-a.

Nakon toga se oglasila ukrajinska vojska, koja je saopštila da su proruske snage granatirale selo Stanica Lugansk, i da je kao posledica upotrebe teškog artiljerijskog naoružanja pogođena zgrada obdanišsta.

“Prema preliminarnim podacima, dvoje lica je doživelo šok usled eksplozije granata”, saopštile su ukrajinske snage.

Rojtersov fotograf u gradu Kadivka u oblasti Lugansk, koja je pod kontrolom pobunjenika, kaže da je čuo zvuk artiljerijske vatre iz pravca linije kontakta, ali nije bio u stanju da odmah iznese detalje incidenta.

Jedan diplomatski izvor je izjavio da je dugogodišnja posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, tokom ranih jutarnjih časova registrovala više incidenata granatiranja duž linije kontakta.

Zvanični Kijev i njegovi zapadni saveznici su poslednjih nedelja više puta ponavljali da veruju da bi Moskva mogla da iskoristi neki incident na istoku Ukrajine kao opravdanje za invaziju, dok je Rusija, s druge strane, optužila Kijev da pokušava da izazove eskalaciju kako bi silom povratio tu teritoriju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar