Ukrajinske vojne vežbe u blizini Krima

Ukrajinska vojska će izvesti dvodnevne vojne vežbe u blizini Krima, poluostrva koje je Rusija pripojila 2014. godine, saopštile su danas vlasti u Kijevu.

Vežbe će početi sutra na „nacionalnoj teritoriji i niko nam neće šta treba da radimo“, izjavio je portparpol ukrajinske vojske Andrij Lisenko.

Posmatrači smatraju da su te vežbe „odgovor“ Ukrajine Rusiji koja je pripojila to crnomorsko poluostrvo, što Kijev i zapadne zemlje ne priznaju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija neće dozvoliti da „ukrajinske akcije“ ugroze medjunarodno pravo, što bi moglo da dovede do „stvaranja opasnih uslova za medjunarodne letove iznad ruske teritorije i susednih oblasti“.

Odnosi Rusije i Ukrajine su zamrznuti od kada je Moskva pripojila Krim i podržala proruske pobunjenike na istoku Ukrajine, dok Rusija poriče svaku umešanost u borbe.

U sukobima proruskih pobunjenika i ukrajinskih vlasti na istoku Ukrajine, započetih u aprilu 2014. godine, poginulo je oko 9.300 ljudi, a više od 1,5 miliona je raseljeno.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike