U trendu

Ukrajinski prodor na jugu, zauzeto vise naseljenih mesta

KIJEV – Ukrajinske snage probile su rusku odbranu na jugu zemlje, a istovremeno su proširile svoju brzu ofanzivu na istoku, i na taj način su povratile više teritorija u oblastima koje je pripojila Rusija, prenosi Rojters.

Ukrajinska vojska je u ponedeljak napravila najveći prodor na jugu od početka rata, i zauzela je nekoliko sela duž strateški važne reke Dnjepar, saopštili su zvaničnici u Kijevu i proruske vlasti u tom regionu.

Južna operativna komanda ukrajinske vojske je tokom noći saopštila da je uništila 31 ruski tenk i jedan višecevni bacač raketa, ne navodeći detalje o tome gde su se sukobi odigrali, navodi britanska agencija, uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri ove informacije.

Ukrajina je postigla značajan napredak u dva od četiri regiona koje je Moskva prošle nedelje prisajedinila posle rezultata referenduma, koji su vlasti u Kijevu i Zapad proglasili nelegalnim i prinudnim.

Predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je ukrajinska vojska zauzela gradove u brojnim oblastima, ne iznoseći detalje.

„Nova naseljena mesta su oslobođena u nekoliko regiona. Teške borbe se vode u nekoliko sektora fronta“, rekao je Zelenski u video obraćanju.

Na jugu, ukrajinske trupe su ponovo zauzele grad Dudčani duž zapadne obale reke Dnjepar, saopštio je ruskoj državnoj televiziji Vladimir Saldo, lider proruskih vlasti u delovima Hersonske oblasti pod kontrolom Moskve.

Južno napredovanje ukrajinskih snaga utiče na linije snabdevanja za čak 25.000 ruskih vojnika na zapadnoj obali Dnjepra, navodi Rojters.

Ukrajina je već uništila glavne mostove na reci, primoravajući ruske snage da koriste improvizovane prelaze.

Samo nekoliko sati nakon svečanosti na Crvenom trgu u Moskvi u petak, gde je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio pokrajine Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje ruskom teritorijama, Ukrajina je ponovo zauzela Liman, glavni ruski bastion na severu Donjecke pokrajine.

Osnivač kompanije Spejseks i suosnivač kompanije Tesla, Ilon Mask na Tviteru je u ponedeljak izneo predlog o tome kako da se zaustavi rat u Ukrajini.

On je naveo da je potrebno ponoviti izbore u regionima koji su se izjasnili za pripajanje Rusiji, pod nadzorom Ujedinjenih nacija, pa ako narod izrazi volju da Rusije ode, tako treba i da bude.

Krim, kako je napisao, ostaje formalno deo Rusije, kao što je bio od 1783, a odlukom sovjetskog lidera Nikite Hruščova bio je uključen u teritoriju tadašnje sovjetske Ukrajine.

Plan je odmah izazvao osudu u Ukrajini, a odbacio ga je i predsednik Zelenski, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar