U trendu

Ukupno 21 osoba tražila pomoć posle trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji

Britanska policija saopštila je danas da je ukupno 21 osoba tražila lekarsku pomoć posle upotrebe nervnog agensa u napadu na bivšeg ruskog špijuna i njegove ćerke. 

Vršilac dužnosti šefa policije Viltšira Kir Pričard rekao je danas za Skaj njus da je „jedan broj “ tih ljudi imalo analize krvi, pružena im je podrška i dati su im bolnički saveti. 

U 21 osobu uključeni su bivši ruski agent Sergej Skripal, njegova ćerka Julija i policajac Nik Bejli koji je prvi pritekao u pomoć Skripalu kad ga je našao onesvešćenog. To troje su i jedini koji se još nalaze u bolnici.  

Zvanićnici su rekli da se zdravlje Bejlija popravlja dok su Skripal i njegova ćerka i dalje u kritičnom ali stabilnom stanju. 

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad opisala je danas napad retkim hemijskim nervnin otrovom na nekadašnjeg ruskog špijuna i njegovu ćerku kao „drzak i nesmotren čin“ na koji će biti „odgovoreno bez oklevanja“ kada činjenice postanu jasne.

Njih dvoje su u nedelju nadjeni bez svesti na klupi u engleskom gradu Solzberiju, što je dovelo do antiterorističke istrage.

Skripal je bio pukovnik u ruskoj Vojnoj obaveštajnoj službi (GRU), a 2006. je osudjen za špijunažu. Oslobodjen je 2010, u okviru medijski veoma praćene razmene u kojoj su SAD pristale da oslobode 10 pripadnika ruske „spavačke ćelije“ špijuna, otkrivene u SAD, u zamenu za četiri Rusa osudjena zbog špijunaže u korist Zapada.

U mirnom mestu Solzberiju gde se napad dogodio policija nastavlja istragu. Restoran lanca Zizi i pab „The Mill“ gde su otac i ćerka bili, zatvoreni su za goste i okruženi su policijskim kordonom.

Klupa gde su u nedelju nadjeni u tržnom centru na otvorenom prekrivena je šatorom.

Istražitelji se takodje interesuju za smrti Skripalove supruge 2012. od raka, kao i za iznenadnu smrt njegovog brata pre de godine i njegovog sina prošle godine u Sankt Peterburgu od obolenja jetre. Policija je danas okružila sigurnosnim trakama nadgrobni spomenik Skripalove supruge Ljudmile i  sina Aleksandra koji je kremiran.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.