najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ulaznica za Šengen koštaće pet evra, bez viza ali uz odobrenje

Evropska komisija predložila je danas uspostavljanje evropskog sistema za odobravanje putovanja i gradjani stariji od 18 godina iz zemalja van EU kojima nisu potrebne vize za putovanja u Šengen plaćaće “ulaznicu” od pet evra.

Cilj uvodenja Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) jeste jačanje bezbednosnih provera ljudi koji bez viza putuju u šengensku zonu, obrazložila je Evropska komisija.

Sistem ETIAS prikupljaće informacije o svima koji bez viza putuju u EU, što će doprineti efikasnijem upravljanju spoljnim granicama EU i unapredjenju unutrašnje bezbednosti i istovremeno ubrzati legalna putovanja širom šengenske zone.

Evropska komisija istakla je da dozvole u sistemu ETIAS ne znače vize, već je reč o režimu kontrole, lakšem za posetioce.

Kako je navela Komisija, u slučajevima kada ne postoje elementi koji ukazuju na potrebu daljih provera, “onlajn” dozvola za putovanje u Šengen izdavaće se automatski, nekoliko minuta po popunjavanju zahteva.

Popunjavanje zahteva za dozvolu neće trajati više od deset minuta, a od dokumenata će biti potreban jedino pasoš.

U Šengensku zonu i dalje bez viza, ali uz odobrenje

Građani zemalja obuhvaćenih viznom liberalizacijom i dalje će moći da putuju bez viza, ali će morati da traže odobrenje za putovanje pre samog puta u Šengensku zonu. Ovo je predlog Evropske komisije za uspostvaljanje evropskog sistema za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju (ETIAS), čiji je cilj jačanje bezbednosnih provera putnika izuzetih iz viznog režima.

“Svaki zahtev automatski će se obraditi i proveriti u drugim informacionim sistemima EU, poput SIS-a, VIS-a, baze podataka Evropola i Interpola, EES-a, Eurodac-a, ECRIS-a, kako bi se utvrdilo da li postoje činjenične naznake ili opravdani razlozi za izdavanje ili odbijanje odobrenja za putovanje”, navodi se u saopštenju EK.

Ukoliko se ne utvrde elementi koji zahtevaju detaljniju analizu, odobrenje za putovanje se automatski izdaje za nekoliko minuta od podnošenja zahteva, a cena odobrenja je pet evra.

Ovo pravilo primenjivaće se za sve osobe starije od 18 godina, a samim sistemom ETIAS upravljaće Evropska granična i obalska straža u saradnji sa nadležnim organima zemalja članica EU i Evropolom.

“To će doprineti efikasnijem upravljanju spoljnim granicama Evropske unije (EU), poboljšati unutrašnju bezbednost i omogućiti legalna putovanja preko šengenskih granica”, navodi se u saopštenju.

Predlog EK za uspostavljanje ovakvog bezbednosnog sistema usledio je nakon najave predsednika EK Žan Klod Junkera u septembru u njegovom govoru o Stanju u Uniji za 2016. godinu, kada je istakao da EU mora znati ko prelazi njene granice.

“Na taj način ćemo znati ko putuje u Evropu pre nego što ovde stigne”, izjavio je tada Junker.

U današnjem saopštenju se navodi da je potpredsednik EK Frans Timermans kazao da će ETIAS popuniti informativne praznine unakrsnom proverom podataka o podnosiocima zahteva koji su izuzeti iz viznog režima u svim ostalim sistemima EU.

Komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos ocenio je da će ETIAS spojiti “migracionu i bezbednosnu politiku”, kao i da će zahvaljujući njoj ulazak u Šengensku zonu bit lakši za najmanje 95 odsto putnika izuzetih iz viznog režima.

Komesar za bezbednosna pitanja Džulijan King izjavio je da je jedini način da se teroristi i kriminalci poraze da “zajedno radimo na efikasan način”

“Uočavanjem problematičnih pojedinaca i sprečavanjem da oni dođu, mi ćemo poboljšati unutrašnju bezbednost Evrope”, zaključio je King.

(Beta)

3 komentara
  1. milovan

    Pazi,kriv Vucic?! A ovaj bi kontramere?! Pa dali ste vi normalni???!

  2. zoran

    Toliko o Vucicevim prijateljima.

  3. Dragan

    Automatski uvesti kontra meru, i prekinuti pristupanje EU dok god ne prekinu sa diskriminacijom……

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike