U trendu

Ulice Pjongjanga mirne uprkos tenzijama sa SAD

Ulice glavnog grada Severne Koreje su mirne, a život se odvija uobičajeno, uprkos tenzijama izmedju te zemlje i SAD i pričama o mogućem ratu.

Na ulicama Pjongjanga nema vojnih vežbi protivvazdušne odbrane ni kamufliranih automobila, što je bio slučaj tokom prethodnih kriza. Državni mediji staraju se da gradjani čuju severnokorejsku verziju priče i ne pominju zabrinutost medjunarodne zajednice povodom situacije s tom zemljom.

Severnokorejski mediji decenijama plasiraju poruke stanovništvu da je rat blizu, da je njihova zemlja spremna da se brani i da su SAD krivac.

U parku u centru Pjongjanga omladina je večeras igrala odbojku, a dede, babe i roditelji gledali su decu kako se igraju na toboganima i ljuljaškama.

Tenzije na Korejskom poluostrvu pojačane su oštrim porukama Pjongjanga i Vašingtona posle najnovije raketne probe Severne Koreje i nove runde sankcija Saveta bezbednosti UN.

Severna Koreja je juče objavila detaljan plan o lansiranju četiri balističke rakete u vode oko američkog ostrva Guam u Pacifiku, na kojem se nalaze dve velike američke vojne baze i 7.000 vojnika. Predsednik SAD Donald Tramp danas je rekao da je vojno rešenje spremno ako ponašanje Severne Koreje bude nerazumno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.