U trendu

Ulični rat u Venecueli dok građani bojkotuju glasanje

U Venecueli se danas vodi pravi „ulični rat“ pri čemu se demonstranti sukobljavaju sa bezbednosnim snagama, dok veliki broj Venecuelanaca bojkotuje glasanje za Ustavotvornu skupštinu za koju je levičarski predsednik Nikolas Maduro obećao da će početi „novu eru borbe“ u zemlji pogođenoj krizom.

U nasilju koje je izbilo zbog spornog glasanja, danas je ubijen još jedan demonstrant – 43-godišnji muškarac, u zapadnom gradu Barkisimeto, što je šesti smrtni slučaj od subote uveče, povrh oko 120 koliko ih je poginulo tokom protesta u protekla četiri meseca, prenosi AFP.

U međuvremenu su upucani i jedan kandidat na izborima i lider opozicionog podmlatka, dok snage bezbednosti i demonstranti napađu jedni druge u Karakasu i drugim gradovima.

„Ne znam otkud ova mržnja… Ovo je rat!“, kaže stanovnica Končita Ramires, opisujući kako trupe pucaju u zgrade i ljude u prestonici, navodi francuska agencija.

Tužioci su saopštili da je u noći između subote i nedelje poginulo najmanje pet osoba.

Tridesetdevogodišnji advokat, koji je bio kandidat na izborima u jugoistočnom gradu Sijudad Bolivar, upucan je i ubijen sa više hitaca koje su na njega ispalili napadači koji su mu upali u kući preko noći, navodi Tužilaštvo.

Tokom poresta u severoistočnom gradu Kumana, 30-godišnji regionalni sekretar opozicionog podmlatka takođe je smrtno upucan.

Između ostalog, u istočnom delu Karakasa, četiri vojnika su ranjena kada je improvizovana eksplozivna naprava eksplodirala pored njihovog konvoja.

Maduro, koji je među mnogim Venecuelancima nepopularan zbog ekonomskog kolapsa tokom četiri godine koliko je proveo na vlasti, insistirao je na današnjem glasanju kako bi se oformila skupština koja bi imala široka ovlašćenja, uprkos pretnji američkim sankcijama i višemesečnim protestima opozicije.

Kritičari upozoravaju da bi ta skupština omogućila Maduru da raspusti Kongres kojim upravlja opozicija, da odloži buduće izbore i izmeni izborna pravila kako bi sprečio da socijalisti budu sklonjeni s vlasti u ovoj nekada prosperitetnoj zemlji članici OPEK-a, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar