U trendu

Umro bivši šef nemačke diplomatije Hans Ditrih Genšer

Bivši ministar spoljnih poslova Nemačke Hans Ditrih Genšer, koji je doprineo ujedinjenju Nemačke 1990, umro je u 90. godini.

Iz njegove kancelarije danas je saopšteno da je Genšer sinoć umro od kardiovaskularne bolesti u svojoj kući u Bonu, prenosi Dojče vele.

Dugogodišnji ministar i vicekancelar, prvo Zapadne Nemačke, a zatim ujedinjene zemlje, Genšer je bio poštovan širom sveta.

Dojče vele piše da se Genšer, kroz svoju spremnost za dijalog i sposobnost da pregovara, posvetio politici pomirenja u Hladnom ratu. Ujedinjenje Nemačke bilo je ostvarenje njegovog sna, posebno pošto je rodjen u istočnom delu Nemačke.

Genšer je bio ministar spoljnih poslova od 1969. do 1974. godine, kada je njegova Stranka slobodnih demokrata formirala koalicionu vladu sa Socijalno-demokratskom partijom, pod vodjstvom kancelara Vilija Branta.

Zatim je do 1992. godine uporedo s ministarskom funkcijom bio i vicekancelar u vladama Helmuta Šmita i Helmuta Kola. Genšer je nemački političar koji je najduže bio na funkciji ministra i vicekancelara.

Agencija AP prenosi da je Genšer ostao aktivan i posle izlaska iz vlade i da je u tajnosti pomagao u oslobadjanju bivšeg ruskog tajkuna Mihaila Hodorkovskog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.