U trendu

Umro Butros Butros Gali

Nekadašnji generalni sekretar UN Butros Butros Gali umro je u 94. godini, saopštile su UN.

Butros Gali je bio na čelu UN u vreme raspada bivše SFRJ od januara 1992. do decembra 1996.

Funkciju je preuzeo u vreme dramatičnih promena u svetu, nakon raspada Sovjetskog Saveza i na kraju Hladnog rata.

Egipatski diplomata i političar doprineo je postizanju mirovnog sporazuma Egipta s Izraelom.

Butros Gali, rodjen 14. novembra 1922. godine, potomak je ugledne egipatske hrišćanske porodice, i bio je prvi generalni sekretar UN iz Afrike.

Bio je profesor medjunarodnog prava i autor brojnih naučnih radova, a do izbora za šestog generalnog sekretara UN bio je ministar spoljnih poslova Egipta.

Predlogu da Butros Gali 1996. godine ponovo bude izabran za generalnog sekretara UN usprotivile su se SAD nakon četiri godine njegovog neslaganja s administracijom tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona, pa je on jedini ostao bez drugog mandata na čelu UN. Na toj poziciji zamenio ga je Kofi Anan.

Njegovih pet godina provedenih u Ujedinjenim nacijama i dalje izazivaju kontroverze. Pojedini smatraju da je pokušavao da uspostavi nezavisnost UN od uticaja svetske sile SAD, dok ga drugi krive za loše procene i neuspeh u sprečavanju genocida u Africi i na Balkanu, kao i loše upravljanje reformama u UN.

Našao se na udaru kritika zbog pokolja 8.000 muslimana u julu 1995. godine u Srebernici, koju su Ujedinjene nacije glasile „bezbednom zonom“ na istoku BiH, pred kraj rata.

U svom obraćanju nakon napuštanja UN, Butros Gali je optužio Vašington da koristi tu organizaciju za svoje političke ciljeve, rekavši da su američki zvaničnici često pokušavali da direktno kontrolišu njegove postupke.

Vest o smrti Butrosa Galija saopštena je danas na početku sednice Saveta bezbednosti UN koji mu je minutom ćutanja odao poštu.

Butros Gali je preminuo danas u bolnici u Kairu, navodi egipatska državna agencija MENA.

Bio je oženjen Leom, egipatskom Jevrejkom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.