U trendu

Umro nekadaĆĄnji kapiten novozelandskih ragbista i veliki protivnik aparthejda

NekadaĆĄnji kapiten ragbi reprezentacije Novog Zelanda DĆŸon Grejam, poznat po svom ĆŸestokom protivljenju aparthejdu u JuĆŸnoj Africi, preminuo je sinoć u 82. godini, saopĆĄtila je danas ta reprezentacija.

Ekipa poznata kao „Apsolutno crni“ (All Blacks) je na svom sajtu odala poĆĄtu „inteligentnom igraču s pristojnom brzinom“.

Grejam je 53 puta nosio dres reprezentacije izmedju 1958. i 1964, a deset puta je bio kapiten.

Tokom turneje reprezentacije po JuĆŸnoj Africi 1960, u jeku aparthejda, Grejam je bio duboko pogodjen onim ĆĄto je video i kad se vratio kući, nije oklevao da o tome govori.

„Već sam rekao da ako neko ima savest i minimum ljubavi ka čovečanstvu, ne treba da ide u JuĆŸnu Afriku“, rekao je on tada, a kad je ragbi tim JuĆŸne Afrike doĆĄao na turneju na Novi Zeland 1991, odbio je da učestvuje u utakmicama na bilo koji način.

Nakon povlačenja iz sporta, posvetio se najpre karijeri u ơkolstvu i 20 godina bio na čelu Oklandske srednje ơkole (Auckland Grammar School), jedne od najboljih javnih obrazovnih ustanova za novozelandske dečake.

Grejam je 2005-2006. bio na čelu ragbi federacije svoje zemlje, nakon ơto je trenirao nacionalni tim u kriketu od 1997. do 1999. godine

Od 1994. je bio poznat kao ser DĆŸon Grejam jer je za usluge ĆĄkolstvu i druĆĄtvu dobio titulu Komandant reda Britanske imperije (CBE).

Ćœestoko se protivio i reklamama na dresovima „Crnih“, smatrajući da je za njegovu zemlju mnogo bolje da novac usmeri na iskorenjivanje siromaĆĄtva nego na ragbi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar