U trendu

Umro nekadašnji kapiten novozelandskih ragbista i veliki protivnik aparthejda

Nekadašnji kapiten ragbi reprezentacije Novog Zelanda Džon Grejam, poznat po svom žestokom protivljenju aparthejdu u Južnoj Africi, preminuo je sinoć u 82. godini, saopštila je danas ta reprezentacija.

Ekipa poznata kao „Apsolutno crni“ (All Blacks) je na svom sajtu odala poštu „inteligentnom igraču s pristojnom brzinom“.

Grejam je 53 puta nosio dres reprezentacije izmedju 1958. i 1964, a deset puta je bio kapiten.

Tokom turneje reprezentacije po Južnoj Africi 1960, u jeku aparthejda, Grejam je bio duboko pogodjen onim što je video i kad se vratio kući, nije oklevao da o tome govori.

„Već sam rekao da ako neko ima savest i minimum ljubavi ka čovečanstvu, ne treba da ide u Južnu Afriku“, rekao je on tada, a kad je ragbi tim Južne Afrike došao na turneju na Novi Zeland 1991, odbio je da učestvuje u utakmicama na bilo koji način.

Nakon povlačenja iz sporta, posvetio se najpre karijeri u školstvu i 20 godina bio na čelu Oklandske srednje škole (Auckland Grammar School), jedne od najboljih javnih obrazovnih ustanova za novozelandske dečake.

Grejam je 2005-2006. bio na čelu ragbi federacije svoje zemlje, nakon što je trenirao nacionalni tim u kriketu od 1997. do 1999. godine

Od 1994. je bio poznat kao ser Džon Grejam jer je za usluge školstvu i društvu dobio titulu Komandant reda Britanske imperije (CBE).

Žestoko se protivio i reklamama na dresovima „Crnih“, smatrajući da je za njegovu zemlju mnogo bolje da novac usmeri na iskorenjivanje siromaštva nego na ragbi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike