U trendu

UN: Ako svet prepusti Sirijce IS-u, biće još izbeglica

Hiljade i hiljade novih izbeglica iz Sirije će se zaputiti ka Evropi ako međunarodna zajednica ne iznađe mirno rešenje krize u Siriji i ako prepusti narod te zemlje na milost i nemilost Islamskoj državi, upozorio je u ponedeljak specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura.

BRISEL – Hiljade i hiljade novih izbeglica iz Sirije će se zaputiti ka Evropi ako međunarodna zajednica ne iznađe mirno rešenje krize u Siriji i ako prepusti narod te zemlje na milost i nemilost Islamskoj državi, upozorio je u ponedeljak specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura.

„Zašto ljudi odlaze? Zato što su izgubili svaku nadu nakon pet godina stalnog konflikta kojem se ne nazire kraj, a kao jedinog pobednika vide Islamsku državu“, rekao je Mistura novinarima u Briselu, a prenela je agencija AFP.

On je dodao da bi na zapadu Sirije u opasnosti moglo da bude još milion ljudi, koji bi mogli da se pridruže već ionako velikom prilivu izbeglica koje traže sigurnost u Evropskoj uniji.

Međunarodna zajednica stalno pokušava, ali ne uspeva da osmisli rešenje za okončanje konflikta u Siriji, ali „više nema vremena za tako duge političke procese“, istakao je Mistura.

Time što ne uspevaju da razreše međusobne razlike, prvenstveno po pitanju buduće vlasti u Siriji i ulozi predsednika Bašara Asada, svetske sile zapravo podstiču vojno rešenje konflikta u kojem je dosad život izgubilo gotovo 250.000 ljudi.

Od početka konflikta u martu 2011. godine, oko 11 miliona Sirijaca je izmešteno iz svojih domova, dok su četiri miliona njih postali izbeglice.

„Vreme je da se pronađe rešenje, inače neće ostati više nijedan Sirijac“, istakao je specijalni izaslanik UN za tu zemlju i dodao: „Napredovanje IS bi trebalo dve da nas probudi, džihadisti su se približili na samo nekoliko kilometara od Damaska. IS bi trebalo da zabrine Saudijsku Arabiju, Tursku, Rusiju, sve njih.“

Konstantni napori SAD i Rusije da iznađu mirovno rešenje krize u Siriji ne daju rezultate, a Mistura ističe da je prognoza više nego loša.

Izvor: Tanjug

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.