UN evakuisao 163 izbeglice iz Libije u Niger

ŽENEVA – Ujedinjene nacije su evakuisale 163 izbeglice iz Libije u Niger, što je prva takva evakuacija od izbijanja sukoba u Tripoliju, koji preti da preraste u građanski rat.

„S obzirom na situaciju u Libiji, humanitarne evakuacije su od vitalnog značaja za izbeglice koje se trenutno nalaze u životnoj opasnosti“, rekao je komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Filipo Grandi, preneo je AP. U saopštenju UN, se navodi da se među evakuisanim izbeglicama nalazi nekoliko desetina žena i dece.

Libija je na pragu građanskog rata još od 2011. godine, kada je u ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski lider Muamar Gadafi.

Od tada postoje oštre političke podele u zemlji i dve suparničke vlasti, jedna u istočnoj Libiji s kojom je povezan komandant Libijske nacionalne armije Kalifa Haftar i druga u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije, podseća agencija.

Početkom aprila, Haftar je objavio da je počeo vojnu operaciju kako bi oslobodio Tripoli i pozvao građane da mu se pridruže.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u borbama u Tripoliju do sada je poginulo oko 205 ljudi, uključujući 18 civila, a ranjeno je 913 osoba.

(Tanjug)

Napišite komentar