najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

UN: Izrael glavni krivac za patnje Palestinaca

Sukob s Izraelom, uključujući okupaciju Zapadne obale i blokadu pojasa Gaze, glavni su uzrok palestinske „humanitarne ranjivosti“, sudeći po danas objavljenom izveštaju UN.

Peti godišnji izveštaj o situaciji na OPT (okupiranim palestinskim teritorijama) objavio je palestinski ogranak Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), prenose izraelski mediji.

Izveštaj „Izlomljeni životi“ objavljen na engleskom, hebrejskom i arapskom jeziku predstavlja „sveobuhvatan pregled  osnovnih  uzroka ili pokretača humanitarnih povredljivosti na OPT“.

Glavni uzrok je Izrael, navodi se u dokumentu.

„Humanitarne potrebe na okupiranoj palestinskoj teritoriji i dalje se pokreću praksom povezanom sa dugom izraelskom okupacijom i nastavkom sukoba“, piše u izveštaju i doda je da su drugi uzrok palestinske frakcije poput Hamasa i Fataha koje dominaraju u Palestinskoj upravi, kao i Egipat koji takodje drži Gazu pod blokadom.

„Ovog meseca Palestinci ulaze u 50. godinu pod izraelskom okuacijom“, rekao je predsedavajući palestinskog ogranka OCHA Dejvid Karden, ocenivši da izveštaj „jasno pokazuje razoran uticaj situacije koja se nastavlja“.

„Palestinske patnje su najakutnije u Gazi“, prenosi izraelski list Tajms of Izrael.

„Patnje koje su posledica neprijateljstava 2014. – sa blizu 90.000 još uvek raseljenih Palestinaca u drugoj polovini 2015, spajaju se sa osam godina dugom blokadom Izraela i skoro stalnim zatvaranjem prelaza Rafa za putnike od strane Egipta i unutrašnjim palestinskim podelama“, piše u dokumentu.

Nesigurni uslovi života raseljenih devojčica i žena podstiču čitav niz briga za zaštitu, uključujući povećanu izloženost nasilju zasnovanom na polnim razlikama.

Na Zapadnoj obali broj poginulih i ranjenih Palestinaca od strane izraelskih snaga je najveći od kada je OCHA u 2005. počela da beleži broj žrtava.

Porast broja žrtava zabeležen je i medju Izraelcima u napadima Palestinaca sa Zapadne obale, a izraelski odgovori na palestinske napade nožem ocenjeni su kao preterana upotreba sile.

U izveštaju se posebna pažnja poklanja jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i nasilju nekih jevrejskih naseljenika protiv Palestinaca.

Dokumentovani slučajevi napada naseljenika i nasilno oduzimanje palestinske zemlje sugerišu da je to često deo kalkulisanog napora da naseljenici potisnu palestinske poljoprivrednike i da to postanu de fakto područja pod izraelskom kontrolom.

Iako je broj napada naseljenika na Palestince smanjen prošle godine, broj stabala koja pripadaju Palestincima, oštećenih, ukradenih i posečenih – 11.254, u nasilju naseljenika je najveći od 2006.

Izraelske mere protiv terorizma takodje su kritikovane i navedeno je da je do kraja 2015. godine u izraleskim zatvorima bilo više Palestinaca (preko 6.000) nego bilo koje druge godine od 2010. i više palestinske dece (422) nego bilo koje druge godine od 2008.

U izveštaju se traži da Izrael okonča kontroverznu praksu administrativnog pritvora bez sudjenja osumnjičenih za terorizam i da se obračuna s jevrejskim nasiljem protiv Palestinaca, kao i da okonča blokadu Gaze koja je označena kao kolektivno kažnjavanje.

Od islamskog Hamasa koji vlada Gazom, zahteva se da prekine sve napade na izraelske civile i civilne objekte, uključujući sve raketne napade.

Navodi se da Palestinska uprava na Zapadnoj obali mora dozvoliti slobodu izražavanja i ukinuti smrtnu kaznu na teritoriji koju kontroliše.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike