najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

UN: Napredak u pregovorima za ponovno ujedinjenje Kipra

Kiparski lideri, grčki i turski, napredovali su na putu ka ponovnom ujedinjenju ostrva na sastanku održanom pod okriljem UN, izjavio je u ponedeljak specijalni izaslanik UN za Kipar Espen Bart Eide “Lideri su započeli suštinske pregovore i usredsređeni su ka rešavanju važnih pitanja”, rekao je Eide.

Pregovori, koji su nastavljeni polovinom maja, posle sedam meseci prekida, vode se pod okriljem UN i uz učešće predsednika Republike Kipar, Nikosa Anastasijadisa i novog vođe kiparskih Turaka, Mustafe Akindžija.

Kipar je podeljen 1974. godine vojnom intervencijom Ankare, koja je na taj način sprečila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke. Turska od tada drži 40.000 vojnika na ostrvu na koje je dovela i koloniste.

Pregovori o ujedinjenju se s prekidima decenijama vode uz pomoć UN. Dve strane pokušavaju da se dogovore o ovlašćenjima zajedničke države, povraćaju imovine Grcima u turskom delu, o sudbini nestalih lica, kao i o statusu Turaka koji su se u međuvremenu doselili na ostrvo. Republika Kipar zahteva i da Ankara s njene teritorije povuče okupacione trupe.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike