U trendu

UN: Nećemo se mešati u referendum iračkih Kurda

Ujedinjene nacije su saopštile da neće ni na koji način biti angažovane u procesu održavanja referenduma o nezavisnosti autonomnog iračkog severnog regiona Kurdistan, koji je najavljen za septembar.

Ovakav stav specijalne misije UN u Iraku (UNAMI) mogao bi da „baci sumnju“ na kredibilitet glasanja, konstatovao je AP, dodajući da je najavljeni referendum već izavao kritike vlade u Bagdadu i nekih zapadnih zemalja.

Predsedništvo autonomnog iračkog regiona Kurdistan objavilo je nedavno da će 25. septembra biti održan referendum o državnosti, uprkos protivljenju Bagdada.

AFP navodi da irački Kurdi u najvećem broju podržavaju ideju nezavisne države, ali ocenjuje da bi glas „za“ u septembru predstavljao tek početak spornog projekta koji bi se suočio sa velikim spoljnim i unutrašnjim izazovima.

„Referendum će biti održan 25. septembra 2017. Tog dana će se narod regiona Kurdistana, kao i oni koji žive u područjima oko kojih postoji spor, izjasniti da li prihvata nezavisnost“, navodi se u saopštenju predsedništva ovog regiona koji se sastoji od tri pokrajine.

Odluka je doneta na sastanku kojem su prisustvovali kurdski lider Masud Barzani i predstavnici političkih stranaka iz regiona.

AFP podseća da irački Kurdistan već ima autonomnu regionalnu vladu, a štite ga sopstvene bezbednosne službe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)