U trendu

UN: Nesigurnost u snabdevanju hranom ubrzava migracije

Nesigurno snabdevanje hranom u korenu je ubrzanih migracija stanovništva tokom prethodnih godina, navodi se u izveštaju Svetskog programa za hranu koji je objavljen danas.

Studija Programa je pokazala da povećanje prehrambene nesigurnosti od 1,0 odsto povećava broj migranata za najmanje 1,9 odsto.

Agencija UN je broj migranata širom sveta procenila na oko 244 miliona u 2015.

Pored toga ljudi su izloženi i „prisilnom raseljavanju“ i njihov broj je u 2015. dostigao rekordnih 63 miliona, a u njih se ubrajaju „izbeglice, interno raseljeni i tražioci azila“.

Agencija je otkrila i „značajnu ulogu“ oružanih sukoba u prehrambenim krizama.

„Manjak radnih mesta, ograničen pristup hrani i humanitarnoj pomoći su faktori koji doprinose raseljavanju stanovništva“, pojašnjava agencija.

Njihova analiza pokazuje da na pojavu izbeglica najviše utiču oružani sukobi a u manjoj meri prirodne katastrofe i ekonomski faktori.

Prema njihovim podacima, broj migranata značajno je povećan u poslednjih 15 godina i iznosi oko 3,0 odsto svetske populacije.

Agencija predlaže medjunarodnoj zajednici da „više investira u pomoć i prehrambenu sigurnost, ne samo u zemljama porekla izbeglica nego i u susednim zemljama koje ih prihvataju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.