U trendu

UN osudile nukelarnu probu Severne Koreje, u pripremi nove sankcije

Savet bezbednosti UN oštro je večeras osudio nuklearnu probu Severne Koreje navodeći da je u pripremi nacrt rezolucije o dodatnim sankcijama Pjongjagu, javile su svetske agencije.

Savet bezbednosti UN održao je večeras hitnu sednicu iza zatovrenih vrata posle saopštenja Severne Koreje da je izvela probu hidrogenske bombe. Vanredan sastanak 15 članica Saveta bezbednosti UN održan je na zahtev SAD i Japana.

Savet bezbednosti je naveo da današnja proba predstavlja „jasno kršenje“ ranijih rezolucija UN prema kojima je Severnoj Koreji naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističih raketa.

U zajedničkom saopštenju se navodi da ta proba predstaljva „pretnju medjunarodnom miru i bezbednosti“ i dodao da će članice Saveta bezbednosti preduzeti dodatne mere protiv Pjongjanga i raditi na nacrtu nove rezolucije o uvodjenju novih sankcija toj zemlji.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin izjavio je „suviše rano“ reći da Rusija podržava nove sankcije Severnoj Koreji i dodao da njegova zemlja treba prvo da ima uvid u nacrt nove rezolucije pre donošenja odluke.

Rusija je jedan od saveznika Severne Koreje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.