U trendu

UN: Prestolonasledik S. Arabije da bude podvrgnut istrazi

NJUJORK – Prestolonasledik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman trebalo bi da bude podvrgnut istrazi zbog ubistva novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, jer postoji „verodostojni dokaz“ da su on i drugi visoki zvaničnici te zemlje odgovorni za ubistvo, pokazuje izveštaj UN.

U analizi na 100 stranica koja je danas objavljena, a u kome se govori o tome šta se desilo Kašogiju prošlog oktobra, Agnes Kalamard, specijalni izvestilac UN, navodi da je smrt novinara bila „međunarodni zločin“, piše „Gardijan“.

„Zakljucak specijalnog izvestioca jeste da je gospodin Kašogi bio žrtva ubistva s predumišljajem, vansudskog ubistva za koje je odgovorna država Saudijska Arabija prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima“, izjavila je ona.

Koristeći snimke razgovora iz istanbulskog konzulata u kome je Kašogi ubijen, njen izveštaj čine njegovi poslednji trenuci i kako se suočio sa saudijskim zvanicnicima od kojih je jedan rekao: „Dolazimo po tebe“.

Kada je Kašogi odbio da sarađuje, mogla se čuti borba, uključujući i teško disanje.

U izveštaju specijalnog izvestioca se zaključuje da procene snimaka obaveštajnih oficira u Turskoj i drugim zemljama ukazuju na to da je Kašogiju mogao biti ubrizgan sedativ, a da je poton ugušen plastičnom kesom.

Nalazi će pojačati pritisak na prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da objasni svoju ulogu u ubistvu Kašogija.

Saudijska Arabija je ranije saopštila da je to bila odmetnička operacija o kojoj prestolonaslednik nije znao ništa.

Kašogi (59), oštar kritičar saudijske vlade, ubijen je kada je ušao u konzulat u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

Bio je jedan od najvažnijih novinarskih glasova u regionu, podseća specijalni izvestilac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar