U trendu

UN: Rijad da obustavi udare na civile u Jemenu

ŽENEVA – Komitet UN za ljudska prava pozvao je danas Saudijsku Arabiju da obustavi svoje vazdušne udare na civilne mete u Jemenu i da krivično goni zvaničnike odgovore za stradanje dece u nezakonitim napadima.

Saudijska Arabija predvodi koaliciju arapskih država uz podršku Zapada koje podržavaju jemensku vladu u borbi protiv pokreta Huti pod čijom kontrolom je jemenska prestonica.

Panel UN od 18 nezavisnih eksperata upozorava u danas usvojenim zaključcima da jemensku decu i dalje ubijaju i ranjavaju.

Stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog „neefikasnosti tima za zajedničku proveru incidenata“ koji je formirala koalicija 2016. kako bi ispitala navode o nezakonitim napadima Rijada i članica koalicije na decu i objekte u kojima borave deca, prenosi Rojters.

U troipogodišnjem građanskom ratu u Jemenu u poginulo je više od 10.000 ljudi, dok je u vazdušnim udarima od 2015. poginulo najmanje 1.248 dece i skoro isto toliko je ranjeno.

Ujedinjene nacije takođe pozivaju na prekid vazdušne i pomorske blokade zbog koje je više miliona građana Jemena na ivici gladi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar