najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

UN: Ručak od otpadaka hrane za svetske lidere

Naviknuti na najbolje restorane i vrhunska jela, svetski lideri su u nedelju u Ujedinjenim nacijama imali priliku da probaju nešto sasvim neobično: ručak pripremljen u celosti od otpadaka hrane.

Kako prenosi AFP, ovaj “specijalitet” od ostataka namirnica koji su bili predviđene za kontejner, pripremila su dva kuvara koja su želela da skrenu pažnju na neodgovorno rasipanje hrane, posebno u zapadnom svetu, i njegovu ulogu u klimatskim promenama.

Na meniju za nedeljni ručak u sedištu UN u Njujorku našao se vegetarijanski hamburger spravljen od pulpe ceđenog voća koja se obično baca.

Kao garnir posluženi su prženi krompirići od kukuruznog brašna.

“To je tipično američki obrok, ali izmenjen”, objasnio je njujorški kuvar Den Barber, vlasnik restorana “Blu Hil”.

“Hteli smo da napravimo nešto jako ukusno od namirnica koje bi inače bacili”, rekao je on.

Barber je sastavio neobični jelovnik sa kolegom Semom Kasom, bivšim glavnim kuvarom Bele kuće, s kojim sprovodi kampanju protiv gojaznosti koju je pokrenula prva dama SAD, Mišel Obama.

Ručku, kom su predsedavali francuski i peruanski predsednici,  Fransoa Oland i Oljanta Umala, prisustvovalo je nekoliko desetina svetskih lidera u okviru trodnevnog samita o održivom razvoju.

Prema podacima UN, 28 odsto poljoprivrednog zemljišta u svetu služi uzgoju hrane koja se baca.

“To oslikava neefikasnost postojećeg sistema”, kazao je Kas, dok Barber navodi da bi “ideja o obroku napravljenog na osnovu otpadaka bila prosto neizvodljiva u 18. veku”.

On se nada da će događaji, kao što je ručak za šefove država u UN,  postepeno uticati na razvoj kulture ishrane.

“Dugoročni cilj je da postane nemoguće napraviti obrok od otpadaka”, naveo je američki kuvar.

“To se ne postiže držanjem lekcija, već preko hedonizma. Ovaj ukusan obrok će ih naterati na razmišljanje i podstaći ih da to iskustvo prenesu drugima”, zaključio je Barber.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike