U trendu

UN: Severna Koreja da rasvetli sudbinu nasilno nestalih osoba

SEUL – Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Seulu pozvala je danas Pjongjang da rasvetli sudbinu nasilno nestalih osoba za koje je odgovoran severokorejski režim.

U Izveštaju UN o otetim i nasilno nestalim licima iza kojih stoji režim Severne Koreje traži se da Pjongjang prizna odgovornost za otmice i nestanke svojih građana i prekine te aktivnosti, prenosi Rojters.

„Nasilni nestanak osoba predstavlja drastično kršenje mnogih prava, a odgovornost je na državi“, rekao je šef UN za ljudska prava Volker Turk.

Prema tom izveštaju, mnogi nasilno nestali su poslati u logore za političke zatvorenike, gde su bili do kraja života.
Svedočanstva u izveštaju pokazuju da cele generacije porodica u Severnoj Koreji nisu znale za sudbinu svojih nestalih roditelja, dece, rođaka, dodao je Turk.

Predsednik Južne Koreje Jon Suk-jeol rekao je da međunarodna zajednica treba da zna više o teškoj situaciji kada je reč o ljudskim pravima u Severnoj Koreji.

Pjongjang je više puta odbacio otpužbe za kršenje ljudskih prava i kritikovao istrage UN o Severnoj Koreji, karakterišući ih kao pokušaj mešanja u svoja unutrašnja pitanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar