U trendu

UN: Severna Koreja ilegalno izvezla robu vrednu 270 miliona dolara

Stručnjaci UN su saopštili da je Severna Koreja od februara do avgusta ilegalno izvezla ugalj, gvoždje i druge sirovine, vredne najmanje 270 miliona dolara, u Kinu, Indiju, Maleziju, Šri Lanku i druge zemlje, čime je prekršila sankcije UN.

Stručnjaci koji nadgledaju sprovodjenje sankcija naveli su u juče objavljenom izveštaju da vlada severnokorejskog lidera Kim Džong Una nastavlja da krši sankcije na trgovinu sirovinama, ali i one koje se tiču oružja, špedicije i finansijskih aktivnosti.

Osmočlani panel stručnjaka UN objavio je i da Pjongjang nastavlja sa zabranjenim nuklearnim aktivnostima.

Taj panel istražuje znatno prisustvo Severnokorejanaca u Africi i na Bliskom istoku, naročito u Siriji, „uključujući njihovu umešanost u zabranjene aktivnosti“.

Jedna istraga je o „zabranjenoj saradnji na polju hemijskog oružja, balističkih raketa i konvencionalnog naoružanja“ izmedju Damaska i Pjongjanga, naveli su stručnjaci UN.

Izveštaj na 111 strana napisan je pre nego što je Severna Koreja izvela šestu nuklearnu probu prošle nedelje i pre nego što je lansirala novu moćnu balističku raketu srednjeg dometa iznad Japana.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike