U trendu

UN: Srbija da objasni finasijsku kontrolu nevladinog sektora

VAŠINGTON – Specijalna izvestiteljka Ujedinjeniih nacija (UN) za zaštitu i unapređenje ljudskih prava u borbi protiv terorizma, Fanula Niaolin, obratila se vladi Srbije povodom informacije da je Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma od banaka u Srbiji u julu ove godine zatražila uvid u finansijske transakcije određenog broja organizacija, udruženja i pojedinaca.

Ona je za Radio Glas Amerike ukazala da se taj zahtev može shvatiti i kao pritisak ili zloupotreba zakona o sprečavanju pranja novca.

“Postoji snažna pretpostavka da vlade koje su posvećene demokratiji i inkluziji civilnog društva ne posežu i ne upuštaju se u zloupotrebu takvih zakona. Svedoci smo zloupotreba zakona protiv finansiranja terorizma širom sveta, ali je veliki izuzetak kada ih i jedna demokratska država upotrebljava na takav način”, ocenila je Fanula Niaolin u intervjuu za Glas Amerike i izrazila očekivanje da će dobiti odgovor od vlasti Srbije po tom pitanju u roku od 60 dana.

Niaolin je ocenila da se Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma može upotrebiti kao sredstvo za zastrašivanje aktivista, kao i da “primena zakona na takav način otvara pitanje kršenja prava predstavnika civilnog sektora i svih drugih na koje se primenjuje, pa oni tako postaju predmet istraga i javnih kontroverzi”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.