U trendu

UN traže hitnu podršku avganistanskim bankama

NJUJORK – Ujedinjene nacije su danas zatražile hitnu podršku avganistanskim bankama, upozoravajući da bi porast broja ljudi koji nisu u stanju da otplate kredite, smanjenje depozita i smanjenje gotovinske likvidnosti mogli da dovedu do kolapsa finansijskog sistema u roku od nekoliko meseci.

U izveštaju na tri stranice o bankarskom i finansijskom sistemu Avganistana u koji je Rojters ima uvid, Program UN za razvoj (UNDP) navodi da bi ekonomska cena kolapsa bankarskog sistema i posledični negativni društveni uticaj bila kolosalna, preneo je Rojters.

Naglo povlačenje većeg dela strane podrške razvoju nakon što su talibani preuzeli vlast 15. avgusta od avganistanske vlade koju podržava Zapad, dovelo je privredu u slobodan pad, stavljajući ozbiljan pritisak na bankarski sistem koji je postavio nedeljne granice povlačenja sredstava kako bi zaustavio podizanje depozita.

„Moramo pronaći način da osiguramo da, ako podržavamo bankarski sektor, ne podržavamo talibane“, rekao je za Rojters Abdalah al Dardari, šef UNDP-a u Avganistanu.

Mi smo u tako teškoj situaciji da moramo da razmislimo o svim mogućim opcijama i moramo da razmišljamo van okvira, istakao je on.

„Ono što je pre tri meseca bilo nezamislivo sada će postati zamislivo“, kazao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.