U trendu

UN ukinule sankcije bivšem vodji talibana

Ujedinjene nacije (UN) ukinule su sankcije bivšem avganistanskom pobunjeničkom vodji Gulbudinu Hikmatjaru pošto su njegovo ime uklonile sa crne liste sankcija na kojoj su osobe povezane sa Islamskom drşavom i Al-Kaidom.

Savet bezbednosti juče je saopštio da je nadleşni odbor UN uklonio ime Gulbudina Hikmatjara (67) sa liste sankcija.

Kako se navodi, Hikmatjaru, lideru islamističke organizacije Hezb-i-Islami, imovina viÅ¡e neće biti zamrznuta, za njega viÅ¡e neće vaÅŸiti zabrana putovanje kao ni embargo na oruÅŸje.

Hikmatjar je predvodio od 1979. do 1989. najveći mudÅŸahedinski pokret u borbi protiv sovjetske okupacije, a protiv snaga SAD predvodio je pobunjenike u Avganistanu posle američke invazije 2001. godine. Poternicu za njim bile su raspisale i avganistanska vlada i SAD.

Hikmatjar je mogući rival predsedniku Avganistana Ašrafu Ganiju i premijeru Abdulahu Abdulahu. Njegov povratak bi mogao da dovede do nove političke nesigurnosti u avganistanoj vladi, ocenjuje AP.

Veruje se da se Hikmatjar krije u istočnoj avganistanskoj provinciji Kunar, gde ima podršku naroda, a da povremeno putuje u Pakistan preko oblişnje granice. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.