U trendu

UN uklonile 17.000 bombi u Iraku, posao će trajati godinama

ŽENEVA – Ujedinjene nacije su prosšgodine uklonile skoro
17.000 bombi, samoubilackih prsluka sa eksplozivom i drugih eksplozivnih naprava u Iraku i ovaj opasan posao čišćenja ostataka ratova u toj zemlji, od čega 7,6 miliona tona ekplozivnog otpada samo u Mosulu, trajaćei godinama, saopštili su danas eksperti UN.

U Iraki ima 100,000 oštećenih zgrada koje predstavljaju potencijalnu opasnost jer je moguće da se u njima još nalaze improvizovane eksplozivne naprave koje su ostavili borci Islamske države (ISIS), izjavio je u sedištu UN u Ženevi Per Lodamer, šef Službe za uklanjanje mina UN (UNMAS) u Iraku, prenosi Rojters.

Lodamer je pomenuo i 782 samoubilačka prsluka, koje je UNMAS pronašao, a mnoge od njih na mrtvim borcima ISIS-a koji su nađeni u ruševinama.

On je dodao i da će najveći deo poslova čišćenja verovatno potrajati deset godina i naveo da dva miliona raseljenih žele da se vrate kući i da je UNMAS prošle godine obučio skoro 500.000 ljudi kako bi im pomogao da prepoznaju
moguće rizike.

Eksperti UNMAS-a nailaze na opasne eksplozivne naprave gotovo svuda, oni ovaj posao obavljaju ne samo u Mosulu već i u Faludži, Tikritu i Kirkuku, rekao je Lodamar, a direktorka UNMAS-a Anjes Marseju naglasila je da na prostorima gde obavljaju ove poslove temperatura dostiže i 40 stepeni Celzijusa i da su oni i fizički i psihički zahtevni, prenosi agencija.

Islamska država držala je Mosul tri godine, a UNMAS je stigao kada su se borbe završile 2017. godine.

Obično se pretpostavlja da najmanje 10 posto bombi ne
eksplodira, a ako se ne uklone, mogu se pojaviti decenijama kasnije, kao što se i bombe iz Drugog svetskog rata još uvek pronalaze u Nemačkoj, prenosi agencija

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.