U trendu

UN zabrinute zbog upotrebe suzavca protiv migranata

ŽENEVA – Kancelarija Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) izrazila je zabrinutost zbog toga što su pripadnici poljskih snaga bezbednosti koristili suzavac protiv migranata na granici sa Belorusijom.

Portparolka kancelarije Šabija Mantu naglasila je da svaka upotreba sile od strane organa za sprovođenje zakona mora da budu u skladu sa principima nužnosti i proporcionalnosti,kako je predviđeno međunarodnim pravom, u odgovoru na pitanje TAS S-a da li je upotreba suzavca protiv migranata u skladu sa Konvencijom o izbeglicama iz 1951. godine.

Prvi rezultati sudsko-medicinske analize ukazuju na to da su poljske bezbednosne snage koristile pesticide protiv migranata na granici, izvestio je danas beloruski državni tužilac Andrej Šved. On je rekao da su povrede zadobili i predstavnici medija iz Belorusije, Rusije i Katara, kao i beloruski pogranični službenici.

Na granici Belorusije sa Poljskom i baltičkim zemljama od letos je pojačan priliv migranata sa Bliskog istoka i Afrike koji pokušavaju da prodru u zapadnu Evropu.

Situacija je eskalirala 8. novembra, kada se na barijerama okupilo više od 2.000 ljudi, koji su nekoliko puta pokušali da se probiju.

Poljski graničari su upotrebili suzavac, a nakon toga migranti su spontano podigli kamp u blizini kontrolnog punkta Bruzgi u Grodnjenskoj oblasti, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.