U trendu

UNHCR i IOM pozvale Trampa da nastavi sa pomoći izbeglicama

UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pozvale su danas administraciju predsednika SAD Donalda Trampa da nastavi sa pružanjem azila izbeglicama koje beže od rata i progona, navodeći da je nastavak američkog programa za prihvat izbeglica od ključnog značaja.

Prethodno je Tramp doneo uredbu kojom se zabranjuje svim izbeglicama ulazak u SAD na četiri meseca, a onima iz ratom zahvaćene Sirije na nedoređeno vreme, kako bi se sprečilo da „radikalni islamski teroristi“ ulaze u državu.

„Potrebe izbeglica i migranata širom sveta nikada nisu bile veće, zbog čega je američki program za prihvat izbeglica jedan od najznačajnijih na svetu“, navele su dve organizacije u saopštenju, prenosi Rojters.

Jan Egeland, predsedavajući Norveškog saveta za izbeglice (NRC) koja pomaže više od milion sirijskih izbeglica, izjavio je da odluka predsednika SAD Donalda Trampa povređuje nevine koji beže pred ekstremnim nasiljem u Siriji.

„Od toga Amerika neće biti sigurnija,“ nego „manja i zlobnija,“ rekao je Egeland za AP.

To je veoma tužan prekid duge i ponosne američke tradicije da bude tu za ljude koji su bežali od terora, za slabe i ranjive u svetu, poput izbeglica.

Međunarodne humanitarne agencije oštro su kritikovale Trampove restrikcije koje je nametnuo izbeglicama.

One, između ostalog, ocenjuju da je ta odluka „štetna i ishitrena“ i da Amerika mora da ostane verna svojim suštinskim vrednostima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.