U trendu

UNHCR: Nakon sedam godina rata Sirija je na prekretnici

Dok se svet priprema da obeleži još jednu, sedmu godišnjicu brutalnog sirijskog sukoba, Agencija UN za izbeglice – UNHCR apeluje na međunarodnu zajednicu da udvostruči velikodušnu pomoć kako bi se ublažile neprestane, duboke patnje miliona nevinih civila u toj državi i njenom okruženju, navodi se u saopštenju UNHCR dostavljenom medijima.

„Sirija je na prekretnici. Ukoliko se ne preduzmu drastične mere da se podupru mir i bezbednost u Siriji, stanje će se pogoršati“, poručio je Visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi.

Navodi se da je u Siriji potrebna pomoć za oko 13,5 miliona ljudi, 6,3 miliona je interno raseljeno unutar granica zemlje, stotine hiljada izbeglica upustilo se u opasna putovanja morem kako bi potražili spas, blizu tri miliona Sirijaca mlađih od 5 godina odrasli su ne znajući ni za šta drugo sem sukoba i 4,9 miliona – većinom žene i deca – su izbeglice u susednim državama, zbog čega su zajednice koje su ih primile pod ogromnim pritiskom jer na leđima nose negativne posledice društvenih, ekonomskih i političkih događaja.

„Na koncu, u sukobu u Siriji nije reč o brojevima, već o ljudima. Porodice su razorene, nevini civili ubijeni, kuće uništene, a firme i izvori prihoda ugašeni. To je kolektivni neuspeh“, dodao je Grandi.

Navodi se da će ove godine i ubuduće UNHCR nastaviti da pruža pomoć i zaštitu žrtvama, kako u Siriji, tako i u čitavom regionu. UNHCR zajedno sa partnerima obezbeđuje pomoć za spas života miliona ljudi.

UNHCR navodi da, dok se ugroženost vremenom povećava, finansijska podrška nažalost zaostaje za potrebama. Na konferenciji u Briselu početkom aprila razmotriće se budućnost ove države, što podrazumeva i procenu sredstava neophodnih za humanitarnu pomoć. Ujedinjene nacije ove godine traže osam milijardi američkih dolara kako bi se zadovoljile potrebe Sirijaca, kako onih u domovini, tako i onih u izbeglištvu.

„Apelujemo na donatore da i dalje izdvajanju adekvatna i fleksibilna sredstva kako bi nam omogućili da odgovorimo na ogromne potrebe“, kazao je Grandi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.