UNHCR zabrinut zbog nasilja na grčko-makedonskoj granici

UNHCR je zabrinut zbog tenzija i nasilja medju migrantima i izbeglicama na granici Grčke i Makedonije i poziva vlasti tih država da upravljaju granicama u skladu sa principima zaštite ljudskih prava i prava izbeglica.
U saopštenju UNHCR se navodi da su prethodnih dana porasle tenzije u Idomeniju, na grčkoj strani granice usled ograničenja prijema izbeglica i migranata iz zemalja koje nisu Sirija, Avganistan i Irak, a koja su uvele države duž zapadnobalkanske rute, što je u nekoliko navrata, dovele do nasilja i privremenog zatvaranja granice.

U sukobima grupa migranata i izbeglica na grčko-makedonskoj granici juče je od strujnog udara stradao jedan čovek, a najmanje dvoje je povredjeno.

„UNHCR izražava žaljenje zbog pogibije državljanina Maroka pod još nerazjašnjenim okolnostima. Ovaj incident dodatno naglašava potrebu da vlasti preduzmu odgovarajuće korake. Pozivamo vlasti u Grčkoj da hitno ponovo uspostave bezbednost da bi se zaštili oni kojima je zaštita potrebna kao i radnici humanitarnih agencija i volonteri“, dodaje se u saopštenju.

Izbeglicama i migrantima kojima je odbijen ulazak u Makedoniju obezbedjen je prevoz natrag u Atinu, gde su i objekti za prihvat i zbrinjavanje i gde je prisutno osoblje UNHCR-a koje im može ponuditi individualne pravne i druge savete.

UNHCR je naveo da je zabrinut zbog posledica restrikcija koje na granicama sprovodi nekoliko država na Balkanu.

„UNHCR preporučuje trijažu ljudi na osnovu njihovih potreba za zaštitom, a ne na osnovu njihovog državljanstva. UNHCR i druge organizacije pozvale su te države da ponovo uspostave mehanizme za koordinaciju i reagovanje koji su dogovoreni na Samitu zemalja Zapadnog Balkana 8. oktobra i sastanku lidera 25. oktobra 2015. godine“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike