U trendu

UNHRC: Okončanje izraelske okupacije nije dovoljno

ŽENEVA/JERUSALIM – Nezavisna istražna komisija koju je osnovao Savet UN za ljudska prava nakon rata u Gazi 2021. godine, smatra da Izrael mora učiniti više od samog prekida okupacije teritorija koju Palestinci žele u svojoj državi, navodi se u objavljenom izveštaju koji je izraelsko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo kao „gubljenje novca, uzaludni trud i lov na veštice“.

Izrael je bojkotovao ovu istragu, zabranio ulazak istražiteljima i optužio istražnu komisiju za pristrasnost.

Iako se komisija primarno bavi 11-dnevnim sukobom u maju 2021. godine, u kojem je poginulo 250 Palestinaca u Gazi i 13 ljudi u Izraelu, istražni mandat uključuje i navodne povrede ljudskih prava pre i posle borbi i nastoji da istraži temeljne uzroke tenzija, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Komisija se poziva na dokaze koji potvrđuju da Izrael „nema nameru da okonča okupaciju“ i da teži „potpunoj kontroli“ nad onim što naziva okupiranom palestinskom teritorijom, uključujući istočni Jerusalim, koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine.

„Samo okončanje okupacije neće biti dovoljno“, predočava se u izveštaju i poziva na pokretanje dodatnih akcija s ciljem da se obezbedi jednako uživanje ljudskih prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)