U trendu

UNICEF: Deca Rohindže žive pakao u izbegličkim kampovima u Bagladešu

Fond UN za decu (UNICEF) saopštio je danas da deca, koja čine većinu skoro 600.000 Rohindža izbeglih iz Mjanmara, „žive pakao“ u prenatrpanim i blatnjavim izbegličkim kampovima u susednom Bangladešu.

UNICEF je objavio izveštaj o sudbini dece Rohindža koja čine 58 odsto izbeglica pristiglih u kamp u Koks Bazaru u poslednjih osam nedelja.

Autor izveštaja Sajmon Ingram naveo je da je svako peto dete medju njima „akutno pothranjeno“.

Izveštaj je objavljen uoči donatorske konferencije za Rohindže, zakazane za ponedeljak u Ženevi.

„Mnoga deca izbeglice Rohindža u Bangladešu bila su svedoci zločina u Mjanmaru koji nijedno dete ne bi smelo da vidi, i svi su pretrpeli ogroman gubitak“, navodi se u saopštenju izvršnog direktora UNICEF-a Entonija Lejka.

Izbeglicama su potrebni čista voda, hrana, sanitarije, zaklon i vakcine kako bi se sprečilo izbijanje kolere – potencijalno smrtonosne bolesti koja se prenosi zagadjenom vodom.

Ingram je takodje upozorio na opasnost od trgovaca ljudima koji bi mogli da eksploatišu decu u izbegličkim područjima.

„Ova deca se osećaju napuštena, potpuno odvojena od sveta i bez sredstava za pronalaženje podrške ili pomoći. Nije iznenadjenje što ovo doživljavaju kao pakao na zemlji“, rekao je Ingram na konferenciji za novinare u Ženevi.

Iz Mjanmara je od početka nasilja 25. avgusta u susedni Bangladeš pobeglo više od 580.000 Rohindža, podaci su Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR).

Rohindže se u Mjanmaru smatraju strancima i njih ta većinski budistička zemlja ne priznaje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.