najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Unutrašnji sukobi na Kosovu uzrok problema oko granice s Crnom Gorom

Crnogorski premijer Milo Djukanović je danas u Evropskom parlamentu u Strazburu ocenio da iza problema oko demarkacije granice Kosova i Crne Gore stoje unutrašnjepolitički problemi i sukobi na Kosovu.

Taj problem ne postoji i sve je rešeno još nalazom Badinterove komisije o razgraničenju delova bivše Jugoslavije iz devedesetih godina, rekao je crnogorski premijer u izlaganju i raspravi u Spoljnopolitičkom odboru EP.

„Mi nemamo nikakav problem s Kosovom kad je u pitanju granica kao što nismo imali ni sa Bosnom I Hercegovinom“, rekao je on.

Kratkotrajni problem oko razgraničenja s BiH, objasnio je Djukanović , „bio je pre svega odraz unutrašnjepolitičkih problema u Bosni, a taj problem je na sreću okončan u koristi zdravog razumskog pristupa da se moraju poštovati načela postavljena nalazom Badinterove komisije iz ’90-ih godina o razgraničenju na prostorima bivše Jugoslavije“.

„I danas tog problema više nema i to i jeste put za prevazilaženje graničnog problema i sa Kosovom“, istakao je crnogorski premijer.

„Mi“, podvukao je Djukanović, „nemamo nijedan problem s Kosovom, ne želimo nijedan metar kosovske zemlje i kroz trogodišnji rad naših komisija za razgraničenje nismo identifikovali tačku oko koje bismo se mogli zajedno obratiti arbitraži“.

„Imamo problem unutrašnjepolitičkih nesporazuma i sukoba na kosovskoj političkoj pozornici i poslali smo jasnu poruku da smo spremni za potpisivanje“, istakao je crnogorski premijer.

On je podsetio da je s tim u vezi crnogorski parlament ratifikovao sporazum koji je pre godinu dana potpisan u Beču i poručio kosovskoj strani da je na njima da reše unutrašnjepolitičke probleme i da kažu kada su spremni da potpišu medjudržavni sporazum sa Crnom Gorom.

(Beta)

1 komentar
  1. goran manic

    Ako sam ovo dobro razumeo, Šiptari se spore oko crnogorske teritorije.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike