U trendu

Uoči posete Angele Merkel: Neprijatne teme čekaju iz Briselskog sporazuma

Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel u trenutku kada nemačka i evropska politika u Grčkoj doživljavaju poraz, mogla bi da bude i prilika da se pokaže da Berlin i dalje ima valjani „recept“ za balkanske probleme, ali i da Nemačka i EU ne nameravaju da prepuste balkanski teren „konkurentima“ iz Moskve, Ankare i Pekinga, ocenjuje danas sajt Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN) Balkan insajt (Balkan Insight- BI).

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, kako se navodi u tekstu, ne mora da se pribojava da će ga gošća iz Berlina iznenaditi listom „neugodnih zahteva“ kao što je učinila u leto 2011. u susretu s tadašnjem predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ali teško da se može nadati da će mu doneti bilo kakav politički poklon, naročito ne onaj koji bi verovatno najviše voleo – datum otpočinjanja pristupnih pregovora sa EU.

Nemački zvaničnici odaju priznanje Srbiji zbog potpisivanja Briselskog sporazuma, ali i neumorno ponavljaju da će prva poglavlja pristupnih pregovora biti otvorena tek kada Beograd i Priština postignu „vidan napredak“. Beograd, međutim, ne treba da se zavarava da Berlin ne primećuje ono što se na drugim „kolosecima“ dogadja ili ne dogadja u Srbiji, ocenjuje se u tekstu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar