U trendu

UPC: Mitropolita Pavela vode iz kijevske bolnice, ide večeras na saslušanje

KIJEV – Mitropolitu Pavelu, igumanu Kijevo-pečerske lavre, pozlilo je danas u sudnici u Kijevu, zbog čega je današnje saslušanje prvobitno odloženo za ponedeljak, međutim, TAŠ javlja, pozivajući se na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC), da je ukrajinski sud odlučio da saslušanje ipak bude večeras.

„Sud je odlučio da nasilno izvede iz bolnice mitropolita i da saslušanje bude večeras“, naveli su iz UPC.

Nešto ranije, RIA Novosti je objavila, navodeći kao izvor Telegram stranicu „strana.ua“ da je mitropolitu Pavelu tokom sudskog saslušanja pozlilo, da mu je pao nivo šećera u krvi, i da je sudija odložio sednicu za ponedeljak u 9.00 sati, a mitropolit je potom otišao u bolnicu.

Mitropolitovi advokati podneli su zahtev da im se dostave originalni audio snimci koje je ranije objavila Služba bezbednosti Ukrajine (SBU), ali originalni snimci nisu dostavljeni jer, kako dodaje RIA, „nema ih u materijalima tužilaštva“.

Pavelovi advokati kažu da je deo optužbi protiv mitropolita zasnovan na pozivanju konkretno na evidenciju SBU.

Pavel je ranije rekao da mu je uručeno obaveštenje o pokretanju postupka zbog sumnje da je odgovoran za raspirivanje međuverske mržnje i saradnju s Rusijom, a tužilaštvo je tražilo kućni pritvor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.