Upozorenje Moskve povodom formiranja vojske Kosova

Moskva smatra da bi formiranje kosovske „vojske“ moglo dovesti do ozbiljnih posledica za bezbednost Balkana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Ministarstvo smatra da bi „takav korak bio direktno i najgrublje kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je jedini međunarodni pravni akt u oblasti rešenja situacije na Kosovu“.

To je još jedan destabilizujući i provokacioni korak posle uvođenja taksi od sto odsto na robu iz Srbije i BiH, saopštilo je rusko Ministarstvo.

„’Vojska‘ koju stvaraju kosovske vlasti (inače, suprotno odredbama sopstvenog ’ustava‘) može dovesti do najtežih posledica ne samo za srpsko stanovništvo u regionu, već i za bezbednost balkanskog regiona u celini“, ističe se u saopštenju.

„Rezolucija podrazumeva samo raspoređivanje međunarodnih multinacionalnih trupa u regionu“, navodi se u saopštenju.

Moskva se nada da će međunarodne snage za Kosovo ispuniti mandat koji im je poveren i u slučaju pojavljivanja takve strukture odmah preduzeti mere za njegobu neutralizaciju i razoružanje.

„Sponzori Prištine — EU i SAD — treba da izvrše jak pritisak na kosovske Albance kako bi opozvali svoje provokativne odluke i da bi se sprečilo jačanje napetosti“, naglašava se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ranije je predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji saopštio da će vojska samoproglašene republike Kosovo zvanično biti osnovana 14. decembra.

(Sputnjik)

4 komentara
 1. Anonimni

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Ministarstvo smatra da bi „takav korak bio direktno i najgrublje kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je jedini međunarodni pravni akt u oblasti rešenja situacije na Kosovu“.

 2. Karonja

  KRIM R U S I J OGDE JE TU PRAVDA PRAVO NA KOJ SE VI POZIVATE.

  1. Boki

   Prouči malo istoriju. A i što se ne zapitaš gde je bila pravda 1954 kad je u pijanom ludilu Krim predat Ukrajini. I nauči da pišeš.

 3. Anonimni

  DA

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike