najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uragan i snažan zemljotres u Centralnoj Americi – vanredno stanje (video)

Snažan zemljotres pogodio je danas područje Centralne Amerike, s jačinom u epicentru u El Salvadoru od 7,2 stepena po Rihterovoj skali, dok podataka o šteti i eventualnim žrtavama za sada nema, javljaju agencije.

Pored zemljotresa, Centralnu Ameriku je istovremeno pogodio i snažan uragan, izazvavši odgovore na vanredne situacije u Nikaragvi, El Salvadoru i u Kostariki, a među uplašenim stanovništvom – molitve.

Epicentar zemljotresa nalazio se na dubini od 33 kilometra, oko 154 kilometra jugozapadno od grada Puerto Trijunfo u El Salvadoru, saopštio je Američki geološki zavod, a potres se osetio i u više drugih zemalja Centralne Amerike, navodi Rojters.

El Salvador i Nikaragva ukinuli su upozorenje na cunami ubrzo nakon što su ga objavile posle zemljotresa, a zvaničnici te dve centralnoameričke zemlje su saopštili da potres u Tihom okeanu nije izazvao nikakve razorne talase, prenosi AFP.

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega proglasio je vanredno stanje u zemlji zbog zemljotresa i uragana koji je, istovremeno, danas pogodio karipsku obalu.

Uragan Oto, oluja s vetrovima jačine od 175 kilometara na sat, najpre je pogodio južnu karipsku obalu Nikaragve, a stanovnici tog područja i susedne Kostarike su prethodno evakuisani.

Za sada nema podataka ni o eventualnim žrtvama uragana, za koji se očekuje da će sutra napustiti oblast iznad granice Nikaragve i Kostarike i izgubiti na snazi.

Samo sat vremena nakon udara uragana, usledio je zemljotres, a dvostruka nepogoda predstavlja težak test za ovaj pretežno siromašni region koji generalno oskudeva u resursima i nije dovoljno spreman za velike katastrofe, zaključuje francuska agencija.

(Tanjug)

 

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike