najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uragan izgubi ime posle velike štete

Meteorološka služba SAD, odnosno njen Nacionalni centar za praćanje uragana u Majamiju  –  koji su odredili i ime Metju aktuelnom i razornom uraganu, moraće da uskoro donese odluku o “penzionisanju” tog imena.

Praksa je, još od kraja sedamdesetih godina prošlog veka, da se uraganima daju, uglavnom ženska imena a oduzimaju se posle velike štete koju uragan načini.  “Penzionisanju” imena uragana se pribeglo jer bi njihovo ponavljanje moglo da izazove negativne reakcije javnosti i da prouzrokuje paniku.

Pored Metjua, jednog od retkih muških imena za uragane, iza kojeg je dosad blizu 900 ljudskih žrtava, penzionisani uragani su nosili imena Ketrin do 2005, a Endrju, je npr. ime izgubio posle 1992. godine, itd.

Meteorolozi su tradiciju ženskih imena za katastrofalnu pojavu – uragane, nastavili na osnovu prakse koju su započeli marinci u Drugom svetskom ratu.

Uglavnom kad se istroše sva lepa imena, medju kojima je i dalje više ženskih a mnogo manje muških imena, uragani će biti imenovani slovima grčkog alfabeta.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike