U trendu

Uragan slabiji, ali i dalje opasan, približava se Tampi

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da se uragan Irma, koji je i dalje zbog vetrova brzine 155 kilometara na čas oluja kategorije 2, približava se Tampi na Floridi, prenosi AP.

Navodi se da je prvo na udaru podrucje južno od grada Lejklenda, koji se nalazi istočno od gusto naseljenog regiona Tampa beja.

Uragan Irma nalazi se na 35 kilometara od Lejklenda i pomera se brzinom od 22 kilometara na čas.

Očekuje se da uragan za sada ostane nad Floridom i potom nastavi prema američkim saveznim državama Džordžija, Alabama i Tenesi, kao i da Irma u međuvremenu oslabi na nivo tropske oluje.

Nacionalni centar za uragane da je Irma i dalje opasna po ljudske živote.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je sinoć da smatra da se SAD „malo posrećilo“ nakon što je uragan Irma skrenuo sa prvobitnog kursa i uputio se ka zapadu duž obale Floride.

Uragan Irma oslabilo je na oluju kategorije 2, čime je tehnički izgubio status velikog uragana, nakon što se obrušio na jugozapad Floride, prenosi AP.

„Loše vesti su da je ovo neko veliko čudovište“, rekao je Tramp novinarima u Beloj kući, a navodi Rojters.

On je dodao da će Irma koštati mnogo, alil da o tome ne razmišlja trenutno.

„Trenutno, zabrinuti smo za živote (ljudi), ne troškove“, rekao je Tramp.

On je dodao da želi da uskoro poseti Floridu i pohvalio zvaničnike za vanredne situacije zbog njihovih napora da zaštite ljude.

Tramp je odobrio da se na Floridi proglasi stanje prirodne katastrofe i naložio federalnu pomoć ovoj državi pogođenoj uraganom Irma.

To je od predsednika SAD prethodno zatražio guverner Floride Rik Skot.

Proglašenje stanja prirodne katastrofe znači da građani i biznismeni mogu da se prijave za sredstva za privremeni smeštaj i popravku domova, pozajmice sa niskim kamatnim stopama kako bi pokrili gubitke zbog neosigurane imovine i druge programe.

Federalna vlada će takođe nadoknaditi okruzima troškove za vanredne zaštitne mere uključujući evakuaciju i smeštaj ugroženih, kao i sredstva za uklanjanje ruševina, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike